Klinische studies wijzen uit dat van alle chronische ziekten in Nederland, de oorzaak voor 50 tot 75% bij stress ligt!

Stress en stappenplan voor meer energie

Langdurige stress heeft op verschillende vlakken van het lichaam een negatieve invloed. Langdurige stress is ziekmakend! Stress betekent eigenlijk dat het lichaam meer energie opmaakt dan het eigenlijk heeft. Langdurige stress zorgt voor uitputting en kan verder gaan in een burn-out.

Wat is stress?

Bij iedere stressreactie komen er hormonen vrij in het lichaam. Ten eerste komt het ‘stresshormoon’ adrenaline vrij wanneer er stress is. Dit is om het lichaam alert te maken. Om het lichaam weer in ‘rust of balans’ te krijgen komt er cortisol vrij vanuit de bijnieren. Maar cortisol heeft ook andere functies binnen het lichaam. Het zorgt er o.a. voor dat je ’s morgens wakker kunt worden.
Ook helpt cortisol wanneer de bloedsuikerspiegel daalt door eiwitten en vetten in glucose om te zetten. Het werkt ook ontstekingsremmend door de witte bloedcellen aan te sturen wanneer dit nodig is. Maar cortisol heeft ook een invloed op het cardiovasculaire systeem en op het centrale zenuwstelsel. Wanneer er te weinig of geen cortisol aanwezig is kunnen de volgende gevolgen ontstaan: niet af kunnen vallen, ontstekingen en ziektes die niet overgaan, hart- en bloeddrukklachten.
Aanhoudende stress betekent dat het lichaam veel energie vrijmaakt voor de aanmaak van het stress hormoon adrenaline en het anti-stress hormoon cortisol. Op deze manier gaat er geen energie naar andere processen in het lichaam. Het gevolg hiervan is dat er chronische klachten kunnen ontstaan zoals spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, aanhoudende spierpijn, allergieën, vruchtbaarheidsproblemen tot bijnieruitputting, burn-out en auto-immuunziekten.

Tips en stappenplan voor meer energie

.

Stap 1: Leefstijl analyse.

In kaart brengen van de leefstijl. Veranderingen binnen mind set, voeding en bewegen invoeren die het welzijn bevorderen.

Stap 2: In kaart brengen wat de energiegevers en energienemers zijn

.

Stap 3: Ontspanning

Zoek ontspanning of ga ontspanningsoefeningen doen iedere dag. Denk dan aan yoga, ademhalingsoefeningen of bijvoorbeeld mediatie. Maar natuurlijk kan het ook zijn dat jij juist ontspant in de buitenlucht door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Dagelijks buiten zijn zorgt ervoor dat het lichaam zuurstof krijgt en zonlicht. De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D3. Zuurstof en vitamine D3 zijn beide erg goed voor de gezondheid.

Stap 4: Op tijd naar bed gaan

Het is belangrijk om naar je bioritme te gaan leven. Zorg dat je tussen 22.00-23.00uur in bed ligt. Zet de wekker tussen 7.00-9.00uur, iedere dag dus ook in het weekend.

Stap 5: Beter leren omgaan met stress

Hier kun je hulp bij zoeken door iemand in te schakelen om jou te coachen. Het herkennen van de signalen en leren hoe je hiermee om kunt gaan is van groot belang bij herstel.

Neem contact op

Kan ik je helpen, verstuur een WhatsApp ?

Blog

In de blog's behandel ik thematieken die te maken hebben met vitaliteit. Ik deel af en toe gezonde recepten, leuke weetjes en actualiteiten rondom vitaliteit, gezondheid en geluk.