Eindelijk weer de sprankeling in mijn ogen

Zoektocht naar meer balans en vitaliteit

In 2011 begon mijn zoektocht naar meer balans en vitaliteit. De diagnose reuma, SLE om precies te zijn, maakte dat mijn leven op zijn kop stond. Ik was begin 31, vrijgezel, sportte veel, hockey mijn grootste uitlaatklep, en werkte full time. Hoe moest dit nou?
Allerlei gedachten spookten door mijn hoofd, “wie wil er nu een relatie met iemand die ziek is/ beperkingen heeft?” Kan ik nog blijven hockeyen? Kan ik nog blijven werken zoals ik doe?
Ik vond een coach waar ik ruimte vond voor mijn verdriet, boosheid, onzekerheid en zelfliefde. Ik kon mijn nieuwe situatie een plek geven. Ik was dezelfde persoon, met reuma.

Life event dat mijn wereld deed schudden

Het tweede life event dat mijn wereld deed schudden was eind 2014 toen ik moeder van een tweeling werd. Tot dan toe had ik mijn leven met reuma goed vormgegeven.
Heftige bevalling, moeder worden, zorg voor twee, slapeloze nachten en het opspelen van de reuma maakte dat ik totaal uit balans raakte. Ik ervaarde veel stress, was moe, kribbig, had pijn. De vanzelfsprekende dingen waren niet vanzelfsprekend meer. De kinderen aankleden deed pijn, traplopen een opgave en naar werk fietsen een uitputtingsslag. Op een gegeven moment was ik fysiek en mentaal op.

Naast de medicatie ging ik traject in met allerlei experts. Zij hadden een integrale aanpak. Ik ging aan de slag met een psycholoog, ergo therapeut, fysiotherapeut en maatschappelijk werkster. Zelf ging ik ook op zoek naar een voedingsdeskundige. Zo kreeg ik meer grip op hoe ik zelf mijn leven met reuma kon leven en beïnvloeden.
Ik leerde meer rust te nemen, mijn energie beter te verdelen, hulp vragen en andere keuzes maken. Ik kreeg een andere visie op sporten. In plaats van knallen met sport, een zachtere manier zoals wandelen, yoga.
De mentale component was groot. Wederom waren daar de negatieve gedachten, belemmerende overtuigingen en emoties. Ik moest voldoen aan al mijn verwachtingen, gevoel van falen, boosheid, verdriet, angst, laag zelfbeeld, eenzaamheid, geen nee durven zeggen, kort lontje door vermoeidheid en pijn.
Ik kreeg handvatten om hier beter mee om te gaan en me er niet door te laten leiden.

Beetje bij beetje krabbelde ik op. Ik begon weer met wat werken, kon weer zacht bewegen, en de processen acceptatie en loslaten daalden langzaam in. Met voldoende rust kon ik weer stukje bij beetje meer voor de kinderen zorgen. Helemaal pijnvrij en vrij van vermoeidheid was ik nog niet, maar in ieder geval werd mijn wereld wel weer groter en dragelijker.
Ik kreeg zelfs weer plezier in sociale activiteiten. Het mooiste was toen een vriendin tegen me zei: ”Daar is die sprankeling in je ogen weer, daar ben jij weer!”

In plaatst van overleven, kon ik weer gaan leven.

Dit wil ik ook voor anderen mogelijk maken. Deze aanpak, waar je kijkt naar je leef- en werk omgeving, je mentale toestand, beweging& voeding, je zingeving, je eigen invloed om richting geven aan je leven, is de sleutel om een fijn leven te kunnen leiden ook al heb je chronische klachten/ reuma. Wat ik miste in mijn traject, was de verbindende rol van een coach die het als gezamenlijk plan bij elkaar laat komen en alles integreert. Die rol neem ik op me als Vitaliteit- & Leefstijlcoach. In mijn trajecten komt alles samen.
Zodat jij voluit kan leren leven met Reuma!

Ervaringsdeskundige, empathisch, betrokkenheid en doortastendheid, psycholoog,

Kan ik je helpen, verstuur een WhatsApp ?